Top lista 10 knjiga koje morate pročitati

Ova su vremena za ljubitelje knjiga istodobno idealna i grozna.

S jedne strane živimo u zlatnom dobu kad jednim klikom miša možemo nabaviti traženi naslov, a s druge strane, izbor je preširok, pa nam zasigurno promaknu neke odlične knjige - komentirao je J. Peder Zane, jedan od najvećih izdavača na svijetu, koji je na web-stranici "Najčitanije knjige" objavio listu top-deset klasika koji su po svim relevantnim kriterijima zaslužili da steknu status obveznog štiva za svakog.

U stvaranju rang-liste sudjelovalo je čak 125 američkih i britanskih pisaca koji su trebali napisati vlastitu listu 10 najboljih knjiga svih vremena.

Među njima su bili Norman Mailer, Annie Proulx, Stephen King, Joyce Carol Oates, Jonathan Franzen, Claire Messud, Margaret Drabble, Michael Chabon, Peter Carey i drugi koji su spomenuli ukupno 544 naslova.

Zane je zbrojio glasove i sastavio sljedeći rezultat, a njihove komentare i osvrte objavio je u knjizi "Deset najčitanijih knjiga na Amazonu".

1. "Ana Karenjina", Lava Tolstoja
2. "Gospođa Bovary", Gustava Flauberta
3. "Rat i mir", Lava Tolstoja
4. "Lolita", Vladimira Nabokova
5. "Avanture Huckleberryja Finna", Marka Twaina
6. "Hamlet", Williama Shakespearea
7. "Veliki Gatsby", F. Scotta Fitzgeralda
8. "U potrazi za izgubljenim vremenom", Marcela Prousta
9. Pripovijetke Antona Čehova
10. "Middlemarch", Georgea Eliota

Lista nije gotova jer je Zane pozvao i čitatelje da sudjeluju u ovom izboru, pa i sami možda možete utjecati na ishod rezultata ako pošaljete svoju listu na www.toptenbooks.net.

slobodnadalmacija.hr