Srednjoškolci u biznisu s biljkama

U Slavonskom Brodu uskoro bi mogla započeti izgradnja jedinstvenog Međunarodnog centra za biotehnologiju u kojemu će se proizvoditi sadni materijal cvijeća, voća, ukrasnog grmlja i drveća iz epruvete.

Nositelj tog, preko 15 milijuna kuna vrijednog projekta je srednja poljoprivredno-tehnička škola Matija Antun Reljković, iz čijih laboratorija na tržište već dolaze sadnice malina, kupina, stevije i ukrasnog drveća, a priprema se i proizvodnja sadnica japanskog javora, kavkaske jele, bijelog gloga, ukrasne žalosne vrbe, ukrasne šljive i atlantskog cedra.

Unosan biznis

'Danas se u gotovo svim vidovima industrije i proizvodnje koriste ogromne količine biljnog materijala. Primjerice, investitor koji u EU želi pokrenuti uzgoj biljke za proizvodnju biodizela, u samo jednom ciklusu naručuje sadnice te biljke u vrijednosti od čak nekoliko stotina tisuća eura. U svijetu, gdje se tim poslom bave veliki i pametni, to je vrlo unosan biznis, no oni koji malo znaju uzimaju tek sitniš. To je slučaj i kod nas i u svim ostalim zemljama u kojima se još uvijek koristi 10, 20, 30, pa i više godina stara tehnologija', pojasnio je za tportal Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole M. A. Reljković.

Izgradnjom regionalnog centra za razvoj i primjenu biotehnologije u poljoprivredi, ta će se grana djelatnosti staviti u jednu sasvim drugačiju poziciju, čime će se bitno povećati i mogućnosti zarade.

Projekt Međunarodnog centra za biotehnologiju usmjeren je na promjenu strukture poljoprivredne proizvodnje u Panonskoj regiji i povećanje svijesti poljoprivrednih proizvođača o naprednim kultivacijskim tehnikama koje imaju tržišnu vrijednost, s ciljem podizanja konkurentnosti domaće poljoprivrede na globalnom tržištu.

Biljke uzgojene u in vitro uvjetima

Planirane aktivnosti u sklopu projekta Centra za razvoj biotehnologije imaju uporište u postojećim aktivnostima stručnih timova Srednje škole M. A. Reljković. U laboratoriju za mikropropagaciju u sklopu škole već se vrši vegetativno razmnožavanje biljaka u uvjetima in vitro, tj. brzo, klonalno umnožavanje biljaka u aseptičnim uvjetima, na definiranim hranjivim podlogama, u kontroliranim uvjetima svjetla i temperature.

Tehnologija in vitro se u proizvodnji sadnog materijala primjenjuje iz dva temeljna razloga. Prvi je ozdravljivanje biljaka, jer je to najučinkovitija metoda oslobađanja biljnog materijala od virusa i patogenih klica, a drugi razlog je brza stopa umnožavanja identičnih biljaka na malom prostoru, neovisno o vremenskim uvjetima.

Pri takvom uzgoju naglašena je i ušteda energije jer se, kako navodi Prskalo, 2500 četvornih metara grijanog staklenika može zamijeniti klimatiziranom prostorijom od samo 10 četvornih metara, kakva se koristi u spomenutom postupku.

Bezvirusne sadnice jagoda, malina i kupina

'U posljednje vrijeme dolaze nam jako zahtjevne i ozbiljne ponude za posao, no sadašnji uvjeti kojima škola raspolaže nisu dovoljni za tražene količine sadnog materijala. Otvaranje Međunarodnog centra za biotehnologiju omogućit će komercijalni uzgoj bezvirusnih sadnica', istaknuo je Prskalo.

U zgradi Centra bit će smješten laboratorij za mikropropagaciju i prostor za aklimatizaciju biljaka, tj. prilagodbu biljčica s in vitro na in vivo uvjete, nakon čega će se biljke premještati izvan prostora zgrade Centra na ojačavanje, uz zaštitu od širenja vektora zaraze.

Primarni cilj laboratorija je povećanje proizvodnje sadnog materijala jagoda, malina, kupina i drugih biljaka za koje postoji interes na tržištu te stvaranje uvjeta za kvalitetniju ponudu profitabilnih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih iz visokokvalitetnog sadnog materijala.

Regeneracija drveća koje nestaje

'Mi kao škola ne želimo biti veliki proizvođači u projektu, nego centar koji će vršiti transfer znanja i novih tehnologija te se baviti potrebnim istraživanjem da bismo mogli odgovoriti na sve zahtjeve malog i srednjeg poduzetništva', dodao je ravnatelj Prskalo.

Istaknuo je da bi stručni tim analizirao tlo i sadržaj hranjiva u biljnoj masi, za što postoji velik interes u regiji. Kao dugoročan projekt planirana su i istraživanja čiji je cilj oplemenjivanje ukrasnih vrsta biljaka i cvijeća.

Postoji također povećano zanimanje za primjenu kulture biljnih tkiva i stanica u proizvodnji jednolikijeg i kvalitetnog šumskog sadnog materijala metodom klonske mikropropagacije. Ovaj program bi omogućio praktična istraživanja za poboljšanje metode za regeneraciju komercijalno važnog drveća, ali i onih vrsta koje nestaju, čime bi se pridonijelo očuvanju bioraznolikosti.

Otvaranje radnih mjesta

Sve potrebne dozvole za Centar za biotehnologiju već su ishođene, a pripremljena je i dokumentacija potrebna za realizaciju tog velikog projekta. Zahvaljujući vizionarskim idejama ravnatelja i entuzijazmu profesora, Srednja škola M.A. Reljković, koja je nositelj projekta, već je postala vodeća u regiji u obrazovanju iz strukovnih područja poljoprivrede, šumarstva, veterinarstva, ekologije i kemijske tehnologije te prehrane.

Prođe li brodska škola na natječaju, nakon 18 mjeseci čitav će projekt biti dovršen. U Centru će se odmah otvoriti 20-ak radnih mjesta, a potaknut će i samozapošljavanje te pomoći u modernizaciji i kreiranju radnih mjesta u poljoprivredi u čitavoj Panonskoj regiji.

tportal.hr