Odrasli ponovo u školskim klupama

U školske klupe ove je jeseni sjela nova generacija odraslih učenika, onih koji su silom prilika, u potrazi za zaposlenjem, odlučili promijeniti profesiju, naučiti nešto novo ili se usavršiti u poslu.

odrasli_u_skolskim_klupamaNajpopularnija zanimanja u posljednje su vrijeme, kako doznajemo, menadžer hotela i kuhar specijalist, a kako se sve više ljudi pokušava "samozaposliti", ima i onih koji kruh traže kroz obrazovanje za masera ili kozmetičarke.

- Prema našim iskustvima, zaposlenje najbrže dobivaju kuhari specijalisti za dalmatinsku kuhinju, za što smo nedavno u Dubrovniku i na Korčuli obrazovali 20 osoba. Traženi su i sommelieri, stručnjaci za vino, posebno u luksuznim hotelima - kaže Andrijana Kaliterna iz Suvremenog učilišta u Splitu, koje djeluje i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Napominje da je sve izraženiji i trend da se privatni izajmljivači, osobito vlasnici malih hotela, odlučuju na formalnu edukaciju. Interes postoji i za zanimanja njegovatelja, knjigovođe, te wellness-terapeuta.

Od Andrijane Kaliterne doznajemo da je Učilište u proteklih pet godina za različita zanimanja na dubrovačkom području osposobilo više od 300 polaznika, najviše mladih kojima ni završena srednja škola nije jamčila posao.

Tako se mnogi u srednjim godinama moraju ponovno dati na učenje. Niz edukativnih programa upravo je započeo i u dubrovačkoj udruzi "Deša", a samo tečaj krojenja i šivanja pohađa 30 žena.

- Programe organiziramo za nezaposlene kako bi učili i radili na sebi, a najveće je zanimanje za tečajeve računala i stranih jezika - kaže voditeljica "Deše" Jany Hansal.

Kroz edukacijske programe u udruzi lani je prošlo 375 ljudi, koji su, primjerice, mogli svladati i vještine tkanja i veza. Spomenuti broj polaznika "Dešinih" tečajeva dosta govori o ozbiljnosti situacije u vezi s (ne)zaposlenošću na jugu Hrvatske.

slobodnadalmacija.hr