Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Jedan od neugodnijih trenutaka u traženju posla svakako je intervju. Vi ste nervozni i imate tremu, a trebate se prikazati kao osoba od formata. No, pripremite li unaprijed odgovore na pitanja, koja znaju biti poprilično neugodna, izbjeći ćete zamuckivanje i paniku svesti na minimum. Koja su to pitanja? Pročitajte!

Protresli smo domaći internetski prostor i izvukli ona pitanja koja ćete najvjerojatnije dobiti na razgovoru za posao. Proučite ih i na svako od njih, uz naše smjernice, pripremite odgovor. Razgovor će tako proći glađe, a vi ćete si povećati šanse za poslom.

1) Recite nam nešto o sebi

Prvo je pitanje gotovo uvijek isto i glasi: "Recite nam nešto o sebi". Iako na prvi pogled vrlo banalno pitanje, vodeći se onom kako je prvi dojam od izuzetne važnosti, plus da za njega imate vremena svega nekoliko minuta, dobro razmislite što ćete reći.

Predstavite se imenom i prezimenom, recite nešto o vašem školovanju i radnom iskustvu, a možete ubaciti i neke svoje afinitete. I zapamtite ostaviti nešto za kasnije. To jest, nemojte baš sve govoriti jer vam treba ostati materijala i za nastavak razgovora.

2) Gdje se vidite za pet godina?

Pitanje za koje postoji velika šansa da ćete ga dobiti je "Gdje s vidite za pet godina?" Nimalo lak upit. No, dobro je imati na pameti da ovdje poslodavac želi vidjeti imate li plan, viziju i cilj u životu. "Nemam pojma." nije opcija.

Najbolji odgovor kojeg možete dati u ovoj situaciji jest onaj koje je realan. Uzmite u obzir vaše obrazovanje, iskustvo i želje. Istaknite kako ste voljni učiti i rasti i kako se nadate da ćete jednog dana biti na XY poziciji.

I još jedan savjet: uvijek imajte spreman konkretan odgovor. Jer ako dobijete pitanje: "Gdje se vidite za pet godina?", na koje vi odgovorite "Na boljoj poziciji.", iduće koje može dobiti je "Na kojoj konkretno?". Ako ne znate na kojoj konkretno, nećete ispasti pretjerano orni da dobijete posao, zar ne?

3) Što znate o našoj tvrtki?

Dalje, kada idete na razgovor dobro proučite sve raspoložive informacije o poslodavcu. Kako posluju, koje vrijednosti gaje, kakva je vizija tvrtke, upravljačka struktura, koji su im novi projekti i koji su najuspješniji, tko su im partneri...

Zašto? Zato što će vas vrlo vjerojatno upitati za vaše mišljenje o tvrtki. Ako nakon tog pitanja nastane muk - nije dobro. Ovo je zaista minimum koji možete napraviti kada se natječete za neko radno mjesto.

4) Koje su vaše slabosti?

Ovo će vas pitanje pogoditi tamo gdje ste najtanji. Pretjerana iskrenost neće biti od velike pomoći. Zaista. No, nećete se usrećiti niti ako odgovor bude "Ja nemam mane." jer takav se čovjek još uvijek nije rodio.

Zato izvucite one manje mane, po mogućnosti koje ne bi bile prepreka u kvalitetnom obavljanju posla. Ili, još bolje: nabrojte osobine koje imaju elemente i slabosti i vrlina, poput "Volim obaviti posao prije roka.", "Nekada previše radim." itd.

U rukavu je svakako dobro imati pet spremnih odgovora jer varijacija ovog pitanja glasi "Nabrojite pet slabosti."

5) Koje su vaše kvalitete?

Iduće pitanje mogli bi biti vezano uz vaše kvalitete. Sada je došao vaš trenutak. Raspričajte se. Jasno nam je kako je katkad pomalo neugodno pričati hvalospjeve o sebi, ali ovdje je to obavezno.

6) Zašto bismo baš vas zaposlili?

Na ovo pitanje odgovarate slično kao i na prethodno, dakle ističete svoje kvalitete, samo im ovdje dodajete malo više "mesa". Možda čak i konkretne situacije u kojima ste se pokazali kao maher.

Nemojte biti preopširni. Recite nekoliko jezgrovitih rečenica. Izbjegavajte klišeje. Ovo vam je prilika da se izdignete iz mase.

7) Kako se nosite sa stresom?

Odgovor ne bi smio biti "Loše." Poslodavca interesira, hoćete li pobjeći glavom bez obzira kada zagusti. A zagusti često.

8) Imate li pitanje za mene?

Vrlo vjerojatno da ćete ovo pitanje dobiti na kraju intervjua. Pripremite odgovor/pitanje. Klimnuti glavom nije opcija. U odgovoru će vam pomoći ono opsežno istraživanje o tvrtki na koji se prijavljujete na razgovor.

Dobro proučite informacije o njihovom poslovanju i pitajte ono što vam nije jasno ili, uvijek im možete komplimentirati npr. "Kako ste uspjeli ostvariti takav rezultat na projektu XY?"

Ovo su pitanja koja ćete najvjerojatnije dobiti. No, nemoguće ih je predvidjeti sve. To ipak ovisi od poslodavca do poslodavca. Primjerice, idete li na razgovor u Google, morate biti spremni na razna blic pitanja koja testiraju vašu snalažljivost, kao što je ono slavno "Zašto su šahtovi okrugli?"

I savjet za kraj. Iako je dobro pripremiti za razgovor trudite se da ne zvučite kao da ste uvježbali recitaciju. Opustite se i govorite prirodno.

Za sve što govorite nađite primjere kojima to možete potkrijepiti. Primjerice, kada vas ispitivač pita koje su vaše kvalitete, imate na umu da vas može pitati i u kojim su konkretno situacijama te vaše kvalitete došle do izražaja.

Evo još nekih koje smo našli na forumu Posao.hr i na Forumu.hr:

Kako to da imate tako malo iskustva, da ste tako kratko radili i zašto su vam razmaci između posla tako dugački i slično.

Koja je vaša najdraža knjiga?

Imate li muža ili dečka? Planirate li djecu? - za ovakav tip pitanja trebali biste znati da ih poslodavac po zakonu ne smije postavljati

Što mislite da se traži na konkretnom radnome mjestu i zašto biste baš vi bili dobar izbor?

Imate XY problem, kako ćete ga riješiti?

Koliko jako želite raditi posao za koji ste se prijavili? Na skali od 1 do 10?

Za koliko biste novaca prodali svoju karijeru?

Koliko ima benzinskih crpki u Zagrebu? - tu nije bitan točan izračun već vaš način razmišljanja, kada razmišljate o odgovoru razmišljajte na glas

Bez zamuckivanja probajte nabrojati barem deset načina na koje možete koristiti olovku.

Navedite primjer proračunatog rizika kojeg ste napravili.

Kad ste donijeli krivu odluku?

Kako reagirate na nepravdu?

Koji je vaš životni moto?

pametnakuna.hr