Morate biti inovativni i znati jezike

"Za opstanak na konkurentnom globalnom tržištu bitno je imati talent, dobru tehnološka platformu te biti tolerantan i otvoren prema svim tržištima i kulturama", poruka je Jana Muehlfeita iz Microsofta.

Muehlfeit je na panelu o inovativnosti u konkurentnom međunarodnom poslovnom okruženju na Brownovom forumu u Dubrovniku istaknuo kako globalna povezanost znači globalnu konkurenciju.

Jan Muehlfeit

"Ako se niste globalno povezani, ne možete biti niti globalno konkurentni", poručuje Muehlfeit, dodajući kako je Internet je globalna platforma i ima veliki utjecaj na sve industrije, ne samo na IT industriju. "Zahvaljujući internetu i novim tehnologijama potrošači danas lakše prate svjetske trendove i od lokalnih tvrtki očekuju da prate te trendove", smatra i Jasna Matić iz Ministarstva kulture, informacija i informatičkog društva Srbije. Osim toga Muehlfeit kaže da onome tko ima dobru ideju i dobru nišu, internet može biti dobar alat da svoju uslugu ili proizvod ponudi globalno i to s malim troškovima.

"Ako niste inovativni niste ni konkurentni", poručuje Matić dodajući kako je danas bitno biti inovativan i u smislu marketinga, a u poslovanju treba koristiti i mogućnosti koje pružaju društvene mreže. Potrebno je, kako ističe, iskoristiti mišljenje svih dionika i potrošača kako bi došli do novih ideja i kako bi poboljšali svoj proizvod i poslovanje. No smatra da i zakonodavci moraju biti u korak s poslovanjem i tehnologijom i osmisliti nove poslovne modele: "Vlast treba reagirati na nova tehnološka rješenja kako bi razvijala nove regulative i zakone koji su u skladu s inovacijama da bi mogli biti u skladu s globalnom konkurencijom. No, s obzirom da tehnologija sve dostupnija bitna je edukacija i cjeloživotno obrazovanje, a za to su potrebne kvalitetne institucije, slažu se sudionici panela.

Sasha Bezuhanova

Regija može postati nova silikonska dolina Europe, smatra Sasha Bezuhanova iz Hewlett-Packarda, no za to je potrebno mnogo truda. Kako kaže, bitan je talent no Vlada treba stvoriti okolinu koja će stimulirati nove vođe, a treba poticati i učenje jezika i savladavanje IT znanja. Mlade odmalena treba učiti poduzetničkim vještinama i poticati ih na inovativne poduzetničke pothvate kako bi se mogli natjecati na globalnom polju. Osim toga, smatra Bezuhanova, potrebna je i sigurna infrastruktura, ali i zakonska regulativa. Kako se moglo čuti i jučer, Bezuhanova je istaknula važnost da se od regije napravi brend: "Svijet ne vidi samo Hrvatsku već cijelu regiju i zato im se u tom svijetlu treba i predstaviti".

A da bi je što bolje promovirali i bolje komunicirali s potencijalnom investitorima, važno je znanje jezika, istaknula je i Deborah McCarthy iz Američkog State Departmenta. "Morate znati jezike. Jezik je jedan od najvažnijih vještina, a zna biti velika prepreka u poslovanju", zaključuje.

Majda Žujo, VLM