Hrvatske ceste pripremaju se za ulazak u Europsku uniju

Po drugi puta, Hrvatske ceste organiziraju niz internih seminara o europskim temama i temama od općeg interesa za javne tvrtke.

Seminari su namijenjeni djelatnicima visokog i srednjeg managementa u okviru programa stalne izobrazbe, a organizirani su u perspektivi članstva i pregovora za ulazak u Europsku uniju.

Seminare održava interni konzultant, gospodin Neven Šimac, a njihova je svrha upoznati djelatnike s obveznim postupcima, procedurama i sredstvima, koja EU stavlja na raspolaganje zemljama članicama, za izgradnju i rehabilitaciju cestovne mreže. Edukacije ovakvog tipa odlično su prihvaćene među djelatnicima Hrvatskih cesta i prepoznate kao potrebno i dobrodošlo znanje.

Neke od tema koje seminari obuhvaćaju:

Što su i kako funkcioniraju europske integracije
Što Europa jest, a što nije? Pitanja, dvojbe, nade
Transportna politika EU i Hrvatska
Europske perspektive Hrvatske: fondovi, programi i projekti
Europska zaštita ljudskih prava

„Europska unija je prvenstveno pravna i solidarna zajednica i u okviru te solidarnosti, EU stavlja na raspolaganje zemljama članicama velika financijska sredstva (darove) za razvoj i obnovu cestovnih infrastruktura. Cilj EU je povećati ekonomsku i socijalnu koheziju i tako pridonijeti onome što je bitno karakterizira, a to su „4 slobode kretanja": roba, ljudi, kapitala i usluga. Stoga je potrebno da i Hrvatske ceste, kao budući izravni „krajnji korisnik" takve solidarnosti, prilagode sebe i svoj način rada europskim pravilima i postupcima" svjestan važnosti ovakvog tipa edukacija, izjavio je g. Šimac.

Obrazovanjem stručnog kadra putem seminara ovakve tematike, Hrvatska će povećati svoju natjecateljsku sposobnost kao članica EU i kao dio jedinstvenog pravnog prostora i tržišta te zajednice od 500 milijuna stanovnika.

I.Bekavac